A ekzistojne vlerat e shoqerise se paster?

Allahu xh.sh njeriun e ka krijuar ne trajten me te bukur ne krahasim me krijesat e tjera. Ne ditet e sotme ky njeri i bukur si e jeton jeten?Ecen sipas rregullave qe Krijuesi i tij i ka caktuar? Nese jo a e zbeh bukurin qe Allahu ia ka dhene? Cfare kuptojm me bukuri?

Ka shume hadithe (thenje) te hz. Muhammed a.s. qe flasin per bukurin qe Allahu ia ka dhene njeriut. Per miresite qe Allahu ja ka dhuruar. Si duhen kuptuar  miresite?

Hadithet nuk flasin vetem per bukurin fizike te njeriut por flasin edhe per bukurin e zemres dhe shpirtit . Bukuri qe pasurohen cdo dite vetem nese i drejtohemi me lutje Allahut xh.sh. Pasurimi i zemres dhe i shpirtit behet  me pune te pastra e hallall. Qe njeriu te jete i bukur jo vetem nga ana fizike por edhe ajo shpirterore.

Cfare bukurie kan njerzit sot kur shikon disa qe per interesat e kesaj bote hiqen si te varfer vetem per te perfituar dicka. Hiqen si te semure vetem per te marr nje pension pa te drejte e pas pak kohesh blejne gjera te shrejta per festen e tete marsit thua se nuk ishin ato qe hiqeshin si te varfer.
Cfare festohet ne tete mars? Mos valle eshte feste per tu festuar e per te blere bizhuteri per te bere ndonje mbremje me shoqet e punes? Apo eshte date qe duhet kujtuar me shume te drejtat qe feja islame i ka dhene gruas disa shekuj me pare.

Pse ky mendim kaq i brisht? Pse quhet feste tete marsi? Liri e gruas eshte kur shikon grate te veshura me rroba provokuese kinse jane duke festuar diten e lirese se tyre. Nuk mjafton me kaq, ato lejne bashkeshortet e tyre dhe bejne shfaqje publike me rroba te reja e provokuese ne mbremje e bankete te ndryshme.Liri eshte kjo apo eshte vler shoqerore?

Si shpjegohet fakti qe i njejti individ qe ofendonte e shante personat e veshur me pushtet, per mos mbeshtetje ne ushqime e perkrahje para pak ditesh, sot qe ky person i veshur me pushten i fton ne bankete del qe eshte person i mir?
Pra ketu ze vend thenja e Profetit Muhammed a.s. qe thote: “…e shejtani i tha Allahut: “une njerezve deri diten e Kijametit, te miren do ua bej te keqe, dhe te keqen do ua bej te mire.” Ku eshte e keqja ketu? E keqja eshte se ne kete feste ne vend qe grate te qendrojne me familjen e tyre, bashkohen me ekipe pune, me shoqe e shoke per tu defryer dhe harrojne familjen. Harrojne se kjo feste nuk eshte bere per te festuar ne lokale e mbremje.

Ne nje hadhith tjeter hz. Muhammed a.s. thote:

“Perderisa te punoni pune te mira, te ecni ne rrugen e Allahut xh,.sh. Allah do jete me ju. Ne te kunderten, Allahu xh.sh. do tu fuse armiqesi ne zemrat tuaja, qe te percaheni me njeri-tjetrin, e pastaj do tju mallkoje..”
(Tirmidhi, Ebu Daudi e Iben Maxhe)

Nga hadithet del ne pah se  njerzit qe skan besim tek Allahu xh.sh, prishen me njeri tjetrin dhe percahen. Kete ne e shikuam mese miri keto dite ku brenda nje familje , ka dy kahje politike, nusja shkon tek krahu i djathe e vjehrra tek krahu i majte politik. A nuk perputhet kjo edhe me hadithin qe permenda pak me siper?
Lind pyetja ; cfare shoqerie po ndertojme?

Feja islame keshillon njerzit qe te jene pergjegjes te familjes, trupit, bukurise, pasurise e diturise. Duhet qe te gjitha te menaxhohen sipas rregullave te islamit. Nese nuk perdoret pasuria ne rruge te lejuar apo bukuria ne rruge te lejuar, atehere do japim llogari diten e Gjykimit para Allahut te Madheruar.

Hz. Muhammed a.s thote:

“Cdo pergjegjes do te paraqitet para Allahut xh.sh diten e Gjykimit me duar te lidhura pas qafe, nese ka qene i drejte , drjetesia dota liroje ate, e nese jo do te mbetet ashtu.”
(Taberani)

Po e mbyll kete hytbe me hadithine

Hz. Muhammed a.s. ku thote:
“Kushdo qe mbeshtet njeriun jobesimtare, njeriun genjeshtar, nuk eshte prej meje e as une nuk jam me te.”
(Tirmidhi, Nesai)
____________
Pergatiti: Gezim Kopani
Hytbja e Xhumase, Xhamia Puke
Dt.: 09.03.2012