Dhunimi i familjes. Ky mekat njerzor dhe jo islam

Dhunimi i familjes. Ky mekat njerzor dhe jo islam.

(Reagim mbi kroniken e top channel me teme: “Gruaja padit burrin ne gjykate.”)

Duke marr shkas nga kronika e dhene ne  media ku nje grua padit kryfamiljarin se: “kryefamiljari  dhunonte ate dhe bijen e saj sistematikisht… me argumentin se ato duhen te mbulohen me ferexhe.”

       Per hir te vertetes une si teolog mysliman, por edhe si Myfti e kam obligim te reagoj ne lidhje me kete raste.

      Feja islame eshte fe e lirise ne veteudheheqjen ne aspektin e besimit.  Ne fene islame nuk ka asnje ajet (verset) Kur’anor qe te permend obligueshmerin e vendosjes se “Perces” pasi nuk ekziston nje obligim i till ne islam. Po ashtu askush nuk detyohet te besoje.

       Ato te cilet e besojne Allahun e Madheruar me zemer ska pse nje tjeter ti detyroje te mbulohen, te falin namazin a te agjerojne Ramazanin e per me teper vendosjen e “Perces”pasi e bejne vete ate.

     Grate mysliman te cilat kan arrit nje grad te atill besimi vete mbulohen me “hixhab” dhe nuk mbulohen me “Perce” dhe as me “Ferexhe”(“Perce” dhe “Ferexhe” keqperdoren nga media, ndoshta ngase nuk kan informacion mbi “Hixhabin”).

       Nese nje person dhunon bashkeshorten ose femijet e tij edhe nese eshte namazli (qe fal namazet) duhet ta kete te qarte se po vepron kunder rregullave te fese islame, si argument eshte ajeti i Kur’anit qe thote: “Ne fe nuk ka dhune.”

                                                                   (Kur’an, suretul: El Bekare, ajeti 256, fq 71)

       Prinderit ne formen me te bukur te mundshme, kan obligim te edukojne femijet e tyre ne frymen dhe edukaten islame, por jo ti detyrojne ato .

      Sa i perket rastit konkret nese eshte ashtu sic thote gruaja,  e cila ceshtjen ia kalon Gjykates eshte veprim qe duhet pershendetur, por edhe Gjykata duhet te marr informacione se cfare thote feja islame mbi te drejtat bashkeshortore. Gjithsesi gruaja ne fjale si argument ka ajetin e sures el Bekare ndersa kryefamiljari sic duket nuk e ka parasysh ajetin e sures el Bekare.

       Nese kryefamiljari ne fjale bazohet tek ajeti 59 i sures El Ahzabe  te Kur’anit qe thote: “O ti Pejgamber, thuaju grave tua, bijave tua dhe grave te besimtareve le te vejne shamite (mbulojne) e veta  mbi trupin e tyre, pse kjo eshte me afer qe ato te njihen (se nuk jane rrugace) e te mos ofendohen…”  duhet te kete parasysh se, ky ajet Kur’anor ka zbritur ne kohen kur Omeri r.a. (paqja e Allahut qofte mbi te) i thote Profetit Muhmmed a.s. : “Tek shtepia jote vine njerez te ndryshem, sikur te urdheroje nenat e besimtareve qe te mbulohen.” (Buhari).

     Me pas Allahu zbriti ajetin 59 te sures el Ahzab. Pas ketij ajeti  Profeti Muhammed a.s.  mbuloi  grat e tij dhe me pas dhe te tjeret vepruan ashtu. Mbulesa ishte ne kete menyre: mbulimi i gjithe trupit pervec fytyres dhe duarve (nga kycet deri tek maja e gishterinjeve), rrobat te mos jene te tejdukshme.

      Ne mbulesen e grave myslimane ka vend vetem “hixhabi” dhe jo “Perca” a “ferexheja”. Edhe nese kryefamiljari ne fjale ka parasysh te krijoj nje familje islame, ate ai mund ta bej vetem me urtesi dhe qetesi dhe cdo here duke u bazuar tek Kur’ani dhe duke respektuar vendimet e te tjereve.

    Udhezimin e nje personi e ka ne dore vetem Allahu i Madheruar i cili udhezon anen shpirterore por edhe fizike. Kushdo qe ushtron dhune ndaj familjes por edhe jasht saj eshte jasht shembullit te fese islame dhe te profetit Muhammed  a.s.

    Kushdo qe ushtron dhune,  ka bere mekat (gjynah) dhe ky eshte nje gabim njerzor dhe jo i fese islame.

     Ne nje thenje Profeti Muhammed a.s. thote: “Tregoni meshire per ata qe jane ne toke qe edhe ato te qiellit te tregojne meshire per ju.” (Ebu Davud, Edeb,35)

      Madje hz.Muhammed a.s. ka keshilluar qe te jemi te meshirshem edhe ndaj kafsheve, por edhe ndaj jofrymorve duke thene: “Kur te shkoni ne lufte, mos luftoni me nje njeri te pa armatosur, mos prekni grate dhe femijet. Mos prekni te moshuarit dhe mos djegni peme.”                                                                                                                           (Muslimi, Buhari)

     Dhuna ne fene islame eshte dicka e paimagjinueshme. Kushdo qe ben gjynah te till do te thote qe ska dije islame te mjaftueshme ose e ben me vetedije dhe ne kete rast ka rregullate te tjera.

     Ne ditet e sotme per shume arsye,  institucioni i familjes perballet me sfida te jashtezakonshme te cilat dobesojne fmiljen. Teologet dhe imamet mysliman duhet ti kushtojne nje vemendje me te madhe jetes familjare me qellimin e forcimit te saj.

      Cdo cift qe eshte i lidhur me kurore islame dhe jo vetem, jane te obliguar qe te zbatojne disa rregulla dhe se asnjeri nuk mund te bej gjera ne koke te vet. Cdo familje e krijuar eshte nje mrekulli per te cilen  te gjithe jemi te  obliguar ta ruajme, dhe ta edukojme ne formen me te mire te mudshme por jo me dhune dhe shthurje.

Shenim:

Reagim public per mediat, ne lidhje me artikulin e top-channel.tv me teme: “Gruaja padit burrin ne gjykat.“publikuar me dt.30.03.2013. link: http://www.top-channel.tv/artikull.php?id=254298

Pergatiti:

Gezim Kopani

Date: 30.03.2013