Historiku i Xhamisë së fshatit Kabash, Pukë

Xhamia e fshatit Kabash - Puke (foto e vitit 1940

Historiku i Xhamisë së fshatit “Kabash”, Pukë

Sipas të dhënave të lëna nga imamët e Xhamisë së Kabashit, thuhet se xhamia e fshatit Kabash është ndërtuar në kohen e Perandorisë Osmane. 

Kjo e dhënë bëhet edhe me serioze për vetë faktin se: “Fshati i Kabashit në kohen e Perandorisë Osmane, por edhe më parë ka qene shume i zhvilluar pasi Kabashi respektohej si “Bajrak” i parë.”  Aq i zhvilluar ka qënë Kabashi saqe u kthye pik e rëndësishme për tregëtarët që përshkronin rrugen nga Prizreni në drejtim të Shkodrës. Sipas të dhënave Kabashi kishte shtëpi shumë të bukura. Të ndërtuara me gurë të gdhendur dhe çatitë të mbuluara me tjegulla.

         Nga numri i madh i levizjeve tregëtare Kabashi u bë shumë i njohur ku tek vendi i quajtur “Lamë Lushaj” filloi të zhvillohej tregëtia, madje duke bërë edhe panair cdo ditë të diele, në dy anët e rrugës ku kalonin  “karvanet tregëtare” pikërisht në “Lamë Lushaj”.

       Lamë Lushaj ishte një vend “mira” pa pronar. Në këtë vënd me dëshirë të banorëve u bënë dy ndërtesa: Xhamia e Kabashit dhe përball xhamisë u ndërtua Mejtepi i Kabashit.

(Varrezat e vjetra te myslimaneve ne fshatin Kabash,Puke)

       Duke qenëse pjesmarrja e besimtarëve për namaze në Xhaminë e Kabashit pikërisht tek vendi i quajtur “Lamë Lushaj” u kthye si qendër për Kabashasit ku në një vend qendej tregu, xhamia dhe mejtepi.Xhamia e Kabashit u ndërtua me dy kate, kati i burrave dhe kati i grave. Burrat kishin hyrjen në vetë pashtu edhe gratë. Arsyeja pse u bë kaq e madh Xhamia është për vetë faktin se Kabashi kishte shumë banorë. Përveç Kabashasve në ndërtimin e Xhamisë moren pjesë edhe tregëtar nga Prizreni. Sipas të dhënave gojore: “tregëtarët e Prizrenit në shejë respekti qu u kishin dhënë Kabashasit atyre, dhe për mikëpritjen e Kabashasve vendosen te japin ndihmë në të hodha për xhamin e Kabashit.

       Pas ndërtimit të Xhamisë u ndërtua edhe Mejtepi i Kabashit. Sipas të dhënave të Musa Llukës (I cili në vitin 2004 ka qenë antarë i Këshillit të xhamisë Pukë) thotë se: “Në Xhamin e Kabashit ka shërbyer si hoxhë  Imam Sadik Prishtina i cilu erdh në Kabash rreth vitit 1912.

       Sadik Prishtina në vitin 1914 hapi Mejtepin e Kabashit duke dhënë edhe mesime fetare ku mësohej gjuha turke, shkrim e këndim i  gjuhës shqipe dhe lëndë të tjera. Imam Sadik Prishtina pasi përfundoi një kurs pedagogjike ne Elbasan u emërua zyrtarisht nga shteti mesues i shkolles fillore. Mejtepi i Kabashit vazhdoj edhe gjate pushtimit Austro-Hungares (1915-1918). Nga mejtepi i Kabashit dolën nxënës dhe mesues të njohur ndër to edhe imam Shaban Rexha. Sipas të dhënave në vitet 1914-1916 Mejtepi i Kabashit kishte 17 djem dhe 6 vajza të moshës 7-15vjeç.

        Në këtë xhami shërbyen si imam edhe hoxhallarët si: Sahit HoxhaZenel HoxhaHaxhi Bajram Haziri i cili ka qenë edhe myezin për pak kohë.

         Xhamia e Kabashit sherbeu edhe për fshatrat e tjerë si: MeçeKrovëBuhot dhe Llukë. Në atë kohë xhamia e Kabashit zinte vendin e parë për nga xhemati i madh që merrnin pjesë në namaze. Myftinia e rrethit Pukë në vitin 2007 ka bërë çertifikimin e xhamisë së fshatit Kabash me sipërfaqe 204 m2.

Përgatiti
Gezim Kopani