Letra e Muhammedit a.s. derguar Herakliut

Letra e Muhammed a.s. derguar Mbretit te Bizantit

“Ne emerin e Allahut, te Gjithemeshirshmit , Meshireplotit”
Leter  nga Muhammedi, robi i Allahut dhe i Derguari i Tij, per Herakliun, me te madhin e bizanteve:
“Shpetimi edhe paqja qofshin per ate qe ndjek rrugen e drejte. Behu mysliman qe te shpetosh. Behu mysliman, qe Allahu te te jape shperblimn dy here. Ne qofte se ti nuk e pranon Islamin, do te mbash persiper fajin e tere bizantineve.”
“O ithtare te Librit, ejani te bashkoheni me ne ne nje fjale mes nesh dhe jush; te mos adhurojme askend dhe asgje tjeter pervec Allahut, te mos i bejme Atij shok, te mos e konsiderojme njeri-tjetrin zota pervec Allahut! E ne qofte se nuk pranojme ju thoni: Deshmoni pra se ne jemi myslimane!”

Kete leter e dergoi Dihajet ibn Halife Kalbiu tek mbreti i Basras e ky tia jepte mbretit te Kajserit qe kishte arritur ne Himsi ne Palestine.
Kajseri pasi mori letren therriti nje burre nga Arabet qe te njihte mire Muhammedin a.s. dhe ato tek karvanet moren disa arabe ne mesin e te cileve ndodhesh edhe Ebu Sufjani. Herakliu pyeti: Kush eshte i afert me Muhammedin ? Ato thane: Ebu Sufjani. Herakliu tha: Eja ketu Ebu Sufjan. Une do e pyes kete (Ebu Sufjanin) per ate (Muhammedin) e nese genjen ju do thoni se genjene.
-Herakliu: Cfare prejardhje ka Muhammedi ?
-Ebu Sufjani: E ka te mire.
-Herakliu: A e ka thene ndonje ate qe thote Muhammedi?
-Ebu Sufjani: Jo.
-Herakliu: Kush e ndjek ate, paria apo te pafuqishmit e te varferit?
-Ebu Sufjani: A e ndjekin te pafuqishmit e te varferit.
-Herakliu: A shtohen apo paksohen ndjekesit?
-Ebu Sufjani: Ata shtohen.
-Herakliu: A e ka braktisur ndonje fene e tij pasi eshte bere mysliman?
-Ebu Sufjani: Jo
-Herakliu: A e gauzojne per genjeshtare?
-Ebu Sufjan: Jo.
-Herakliu: A e keni luftuar?
-Ebu Sufjan: Po.
-Herakliu: Si e keni luftuar ate?
-Ebu Sufjan: Ne kemi luftuar vazhdimisht, here ka fituar ai e here kemi fituar ne.
-Herakliu: Cfare ju urdheron?
-Ebu Sufjan: Urdheron te Adhurojme vetem Allahun dhe mos ti bejme atij shok. Urdheron te falin namaz,te jemi te cilter,te jemi te ndershem.
-Herakliu: Ti Ebu Sufjan the se Muhammedi eshte me prejardhje te mire dhe fisi eshte i mire. Ne te vertet keshtu kane qene te Derguarit e Allahut ata e kishin prejardhjen nga fisi me i mire i popullit te vet.
Ti the se askush nuk ka pretenduar per profet para tij. E une them se po te kishte pretenduar dikush ashtu do te thoshte se ky Muhammedi mund te jete nje burre qe deshiron te plotesojne ate qe nuk e kane bere te paret e tyre.
Ti the se nuk e keni akuzuar per genjeshtare. Une kuptova se ai nuk mundet te jete i cilter per njerezit dhe te genjeje per Allahun.
Ti the se kush behet Mysliman nuk e braktisin islamin. Vertet keshtu eshte besimi, buzqeshja e tij bashkohet me zemren.
Ti the se ai nuk e thyen besen. Vertete te tille jane te gjithe Profetet .
Ti the se ai ju urdheron ne Adhurimin e Allahut e te mos vendosni shok atij dhe te mos adhuroni idhujt dhe te falni namazin e te jeni te ndershem e te drejte. Nese fjala jote per ate njeri eshte e verete, une them se ai do te shundoje boten (e kete vend) E kam ditur se do te dilte ai njeri, mirepo nuk e kam menduar se do te dilte nga vendi juaj.
Sikur ta dija se do te mberrija tek ai, do te mundohesha te vij, te takohesha me te dhe po te isha tek ai, une do tia laja kembet atij. Pastaj kerkoj letren e Pejgamberit  Muhammed a.s.  dhe e lexoi. Sapo Herakliu lexoi letren, nisi zhurma ne mes te parise, u ngriten zerat. Atehere Herakliu i nxori Ebu Sufjanet dhe arabet e tjere nga salla.
Pasi doli Ebu Sufjani iu tha shokeve: A e shikuat se sa lart iu rriten vlera dhe emri i Muhammedit ?
Me pas Ebu Sufjani thote: Qysh atehere, besova se Muhammedi a.s. do te triumfonte, derisa deshi vete Allahu dhe e pranova Islamin edhe une.
Herakliu urdheroj qe ti jepej dhurate Ebu Sufjanit dhe shokeve te tij.
Nje dite Herakliu mblodhi parine dhe i dergoi ne Hums (qytet ne Sham) tek nje katedrale te veten, urdheroi te mbyll dyert e u tha romakeve:
“O romake! Po te doni te keni shpetim dhe mbaresi e te vazhdojme sundimi juaj, besojnei dhe pasojeni kete profet.” Ata vendosen te largohen por dyert ishin te mbyllura e Herakliu u thote: Ejani tek une ejani!
Herakliu u tha: Une ju thash juve keshtu per te provuar qendrueshmerine tuaj ne fene tuaj. E kete gje e pashe.

Pergatiti
Gezim Kopani

 

Shenim: Per te mesuar me shume mbi historin e Profeteve kliko ketu: http://gezimkopani.com/category/profet/