Rendesia e levizjes gjate gjumit

Njerezit qe shpenzojne me shume kohe shtrire ne nje pozicion kane probleme te renda shendetesore.
Ne qoftese trupi nuk ka filluar te leviz, ajo mund te bllokoje venat tuaja duke rezultuar ne pamundesi per te trasferuar ajrin dhe substancat e tjera te nevojshme per gjakun. Kjo eshte e rendesishme edhe per lekuren e nese ndodhe e kunderta lekura fillon te vdese. Keshtu ne trup krijohen enjtje, dhe ejtjet qe ndodhin nen lekure apo indet mund te shkaktojne probleme serioze deri ne vdekje.

Cfare duhet bere?

Gjeja me e domosdoshme dhe e shendetshme per te bere eshte ndyshimi i vazhdueshme i pozicionit te trupit. Ndryshimi i pozicionit te trupit shmanf presionin ne nje pike te caktuar. Pacientet e paluajtshem duhen te kene kujdes te vecante duke i dhene nje asistence ditore duke e levizur te pakten 2 ore ne dite.

Kur u zbuluar rendesia e levizjesh gjate gjumit?

Ne fakt zbulimi mbi rendesine e levizjes gjate gjumit u zbulua vetem ne shekullin 20. Por ne librin e shejte te Allahut kjo gje eshte permendur qe ne kohen e Profetit Muhammed a.s. ku Allahu i Madheruar thote:
“….Ata mendojne se jane te zgjuar por ata ishin fjetur, e Allahu i ka levizur nga njera ane e tjetren..” (Kehf:18)
Ky ajet Kur’anor i referohet djemve te “shpelles” te cilet  kan fletur ne kete shpell panderprerje per 309 vjete.
Ky fakt mjekesore u zbuluar vetem ne shekullin e 20 . Kjo tregon edhe nje here qe fjalet e Kur’ani jane fjale te Allahut te Madheruar dhe se Kur’ani eshte nje liber i mbushur me mjeksi dhe mrekulli Hyjnore.
_________________
Pergaditi: Gezim Kopani
Puke: 17.01.2011