Dua te zgjedhura Pj. 1

Njeriu cdo here ka nevoj te bej lutje (dua) e kjo nevoj vjen pasi nuk ka kush tjeter pervec Allahut xh.sh ti rregulloj gjerat dhe te na mbroje nga e keqja.

Profeti Muhammed a.s. thote; “Arma me fort e muslimanit (bsimtarit qe i lutet Allahut” eshte duaja” (Buhariu)

Kur ndokush pranonte fene islame ne kohen e profetit Muhammed a.s., Muhamedi a.s ne fillim u mesonte namazin dhe nje dua. Duja qe u mesonte profeti Muhammed a.s. eshte:

Allahumme megfirli. Ver Hamni. Vah dini. Ve afini. Ver Zukni.” d.m.th;
“O Alla me fal. Me meshiro! Me udhezo! Me jep shendet! Me furnizo.”

-Duaja kur zgjohesh nga gjumi

“El-hamdu Lil-lahil ledhi ehjane ma-en-ma tuna ve il-llahin nushur” “Falenderimi i takon Allahut i cili na gjall pasi na beri te vdekur dhe te Ai , Allahu eshte rikthimi.” ( Buhari)

-Kur vesh rrobat

“El-hamdulil-lahi ledhi kesni hedhe thevbi rezekniihe min gajri havlin minni ve la kuvvete” “Falenderimi i takon Allahut i cili ma mundesoi ta vesh kete rrobe dhe me furnizoi me te pa ndonje mundim e fuqi nga ana ime.” E ai qe e thote kete do ti falen gjyhahet e kaluara (Ebu Davudi)

-Kur del nga shtepia

Bismilah tevekeltu ala-llah ve la havle ve la kuvete il-la bil lah.” “Me emer te Allahut, i jam mbeshtetur Allahut dhe nuk ka forc tjeter pos foreces se Allahut.”  E kush e thote kete atehere Meleku thote: “Mjafton, u mbrojte, dhe u udhezove, e shejtani u largua nga ai.”
(Ebu Davudi dhe Tirmidhi)

-Kur hyn ne shtepi

Allahumme inni es eluke hajrel mevlexh ve hajrel mahrexh. Bismillahi velexhna ve bismilahi harexhno ve alallahi rabbina tevekelna.” “O Allahu im! Kerkoj te me mundesosh hyrje e daljen. Ne emer te Allahut hyme dhe ne emer te Allahut dalim dhe Allahut jemi mbeshtetur.”
(Ebu Davudi)

-Kur  hyp ne kal ose makin

“Bismilah” “Ne emer te Allahut” me pas kur te ulesh Elhamdulilah.
Me pas thuhet kjo dua: “Subhanel ledhi hadhe ve ma kunna lehu mukrimin ve inna la rabbina le munkalibun.” “I dlire eshte Ai qe i nenshtroi keto per ne, sepse ne nk do te kishim mundesi ta benim kete. Ne me siguri do te kthehemi tek Zoti yne.”
Me pas thuhet 3 here elhamdulilah, Allahu Ekber dhe me pas tre here
“Subhanekell-llahumme inni dhalemtu nefsi fagfirli innehu la jagfir dhunube il-la ent.” ” I dlire je ti o Allahu im! Une i kam bere zullum vetes sime.  Me fal mua ngae nuk kam kend tjeter pervec Teje qe t’mi fale.”
(Ebu Davudi)

-Kur hyn ne banjo

Bismilah, pastaj thuhet: “Allahumme inne eudhu bike minel hubuthi vel habaith” “O Allahu im! Une kerkoj mbrotje tek Ti nga te ndrytit dhe ndyrtesirat.”
Kur del thuhet: “Gufranek” “Kerkoj faljen tende o Allahu im!”
(Tirmidhi)

Pergatiti
Gezim KOPANI