Hadithe ne lidhje me agjerimin

Muhammedi a.s. ka thene:
Ebu Hurejra r.a. tregon se Profeti Muhammed a.s. ka thene:
“Kush i ndihmon dy shoke ne rrugen e Allahut, do te thirret nga te gjitha portat e xhennetit ku du u thuhet: O rob i Allahut eja ketu, ketu eshte mire! Kush eshte prej atyre qe bejne namaz, do te thirret nga dera e namazit, e kush eshte luftetar (qe ka ra deshmor ne mbrotje te familjes, Atedheut, nderit, fese) do te thirret nga dera e deshmorit. Kush eshte prej atyre qe agjerojne muajin Ramazan do te thirret nga porta Rejjan (port vetem per agjeruesit e Ramazanit). Kush eshte prej atyre qe japin sadaka (lemoshe) do te thirret nga dera e sadakas.
Pasi Ebu Bekri e degjoi kete i thote Profetit Muhammed a.s.: A do kete ndonje qe do thirret nga te gjitha portat e xhennetit? Muhammedi a.s. i tha: Po, dhe shpresoj qe edhe ti do te jesh nje prej tyre!” (Muttefekun alejhi)

Muhammed a.s. ka thote:

“Muaji i Ramazanit eshte muaji i bereqetit.Allahu xh.sh. ne kete muaj fshin gjynahet dhe pranon duate (lutjet).”
(Taberani)

Muhammed a.s. ka thote:

“Muaji i Ramazanit eshte nje muaj i shejte. Allahu xh.sh e beri farz agjerimin e ketij muaji. Ne kete muaj hapen dyert e rahmetit (Meshires) dhe mbyllen dyert e xhehenemit dhe shejtanet lidhen me zingjir. Ne kete muaj ndodhet nje nate e cila ka aq shume madheshti saqe ajo ka vleren njemije muajve. Ajo eshte nata e Kadrit. Kushdo qe largohet nga rahmeti i kesaj nate, do jete i larguar nga miresite per nje vite.” (Nesai)

Muhammed a.s. ka thote:

“Agjerimi i Ramazanit eshte fraz (oblikim) ndersa falja e Teraviva eshte sunnet.Ai qe e agjeron kete muaj dhe e shoqeron me ibadete i falen gjynahet.”  (Nesai)

 Muhammed a.s ka thote:


“Ne muajin e Ramazanit beni vepra qe gezojne familjen. Ai qe ben keto eshte sikur ai qe jep dicka per hire te Allahut.”

Muhammed a.s. ka thote:

“Fillimi i muajit Ramazan eshte rahmet (meshire) mesi i tij eshte falje ndersa fundi i tij eshte shpetim nga xhehenemi (shperblim).”

Muhammed ka thote:

“Kushdo qe agjeron nje dite per hir te Allahut , per shtatdhjet vjet Allahu xh.sh do ia largon fytyren nga xhehenemi.” (Muslim)

Muhammed a.s. ka thote:

“Pastertia eshte gjysma e besimit, Agjerimi i Ramazanit eshte gjysma e durimit.” (Muslim)

Ai qe vdes duke qene agjerueshem ne muajin e Ramazanit do jet i till edhe pas vdekjes deri ne diten e gjykimit.

Muhammed a.s. ka thote:

“Syfyri eshte rahmeti i Allahut.Kush ngritet ne syfyr dhe e ben ate Allahu e meshiron. Meleket e Allahut xh.sh luten per tia falur gjynahet.”

Muhammedi a.s. ka thene:

Ebu Hurejre r.a. thote se Pejgamberi Muhammed a.s. ka thene: “Kush e agjeron muajin e Ramazanit, duke qe i bindur ne besimin ndaj Allahut (besim islam)  dhe duke i kryer obligimet  islame, do t’i falen gjynahet e tij te meparshme.” (Muttefekun alejhi)

Pergatiti

Gezim KOPANI