Xhebraili a.s. i tregon Profetit Muhammed a.s. mbi rendesin e xhumas

Nga  Hudhejfe ibn Jaman tresmetohet se Profeti Muhammed a.s. ka thene:
“Nje here me erdhi meleku Xhebrail i cili mbante ne dore nje si pasqyre e cila ishte e bukur, dhe qe ne mesin e se ciles ndodhej nje shenje.(1) Pyeta Xhebrailin se cfare eshte?

Ai me tha: Kjo eshte dynjaja (bota ku jeton)

E pyeta perseri: Po kjo qe shkelqen cfare eshte?

Ai me tha: Kjo eshte e xhumaja.

I thash: Cfare eshte e xhuma?

Me tha: Ajo eshte nje nga ditet e Allahut xh.sh., per te cilen do te tregoj mbi madheshtin dhe rendesin e saj ne kete bote dhe boten tjeter.

Me pas Profeti Muhammed a.s. tregon:

“Rendesia e xhumase ne kete bote eshte: Ne diten e xhuma ndodhet nje kohe ku lutja pranohet.

Ndersa ne boten te gjithe do marrin ate qe meritojne, ku xhenetlit te kene hyre ne xhennet, e xhehenemlit te kene hyre ne zjarr, kur cdo gje te tjete percaktuar, koha e ditet te jene ne dimesionin qe Allahu ua ka percaktuar, kohe kur banoret e xhennetit(2) do dalin diten e xhuma do degjohet nje ze qe thote: O banor te xhennetit! Dilni prej vendit te bollekut, bollekut te cilin vetem Allahu e di, e uluni ketu (mbi misk). Do kete nga ato qe do ulen ne mimebere qe rrezatojne drite, e nga ato qe do ulen ne karrige te ndertua prej magaritari a perle. E kur keta te kene zene vend, Allahu xh.sh. do dergoj nje ere qe do prek te gjithe(3) e cila do leshoj mbi ta nje misk te bardhe, arome shume te mire.

Me pas Allahu xh.sh. do u thote melekeve te Arshit, te cilet do e marrin ate dhe do e sjellin. Gjeja e pare qe do degjojne banoret e xhennetit (pra ky xhemat) do jete: Ku jane njerezit, roberit e Mi te cilet me jane bindur pa me shikuar, ku jane ata qe kan besuar te derguarit e mij dhe kan ndjekur rrugen e tyre? Kerkoni nga une pasi kjo eshte dita e bollekut dhe e teprices! Banoret e xhenetit nje zeri do thone: O Zoti yn! Ne kemi cdo gje, jemi te kenaqur prej Teje, prandaj edhe Ti O Krijuesi yne ji i kenaqur me ne! Allahu xh.sh, do u thote: O banor te xhennetit! Po te mos isha i kenaqur me ju nuk do ju vendosja ne xhennetin tim, prandaj sot eshte dita e teprices, dita e bollekut plus asaj qe keni, prandaj kerkoni. Banoret e xhennetit nje zeri do thone te njejten gje. Allahu xh.sh. do ua bej te qarte edhe nje here, por kesaj here banoret e xhennetit do thone: O Zoti yn! Na trego madheshtin, bukurin apo fytyren tende! Ne kete kohe Allahu xh.sh. do heq perden (pengesen e syve). Banoret do mbulohen prej drites se Allahut xh.sh. prej te ciles Allahu xh.sh. do i ruaj.(4) Allahu xh.sh. do u thote: Kthehuni ne shtepit tuaje te xhenetit! Banoret do kthehen. Kur te kthehen ne shtepit e tyre per shkak te drites se Allahut xh.sh. ata do jene me te bukur, me te mir, gruaja se cfare eshte kjo bukuri? Te tille do jene edhe me te mire do kene edhe me shperblim  ashtu sic thote Allahu xh.sh. “…Nuk di askush per ate kenaqesi (te zemres e shpirtit) shperblim qe u eshte caktuar atyre (qe adhurojne Allahun) si shperblim.(El Sexhde; 17)
Normalisht te verteten e di vec Allahu xh.sh..

Hadithi vjen nga Jahja ibn Kethiri e ky nga Ibrhim ibn Mubarek e ky nga Kasim ibn Mutajbi e ky nga Ameshi e ky nga Ebu Uabili e ky nga nga Hudhejfe ibn Jemani,

Pergatiti
Gezim KOPANI

________
1.Njolle e zeze. Shenje dalluese.
2.Burrat te dalin per fal xhuman
3.Ere e bute, ledhatuese qe do prek te gjithe.
4.Pasi nese nuk do i ruaj Allahu, drita do jet aq e fort dhe e bukur se do i shkateroj.