Franc Baron Nopça: Fshati Bugjon qe respekton myslimanet

Franc Baron Nopça

Te krishteret kujdeseshin qe myslimanit te mos i venin ne sofer mish derri. Qellonte
qe i krishteri me deshiren e vet te mos e perdorte mishin e derrit ne shtepi asnjehere per nderim te afermve e miqve myslimane.
Megjithe se Bugjoni (Puke) eshte katolik, banoret e tij gjer sot nuk kane ngrene kurre mish derri dhe vetem per kete arsye, se, sipas tradites, themeluesi i fshatit megjithese
katolik ne nje rast te veçante ishte betuar ne emrin e tij dhe te gjithe pasardhesve, se nuk do te preknin kurre mish thiu”.
(Shkruar nga; F. B. Nopcsa,  “Pikepamjet fetare, doke dhe zakone, perkthim ne shqip i origjinalit qe ndodhet ne Biblioteken e Vjenes, fq.99/1 (arkivi i Institutit te Antropologjise Kulturore, Tirane).

Pergatiti
Gezim KOPANI