Profeti Muhammed a.s. dhe mrekullia e Henes

Nje nder suret e Kur’ani eshte edhe surja El Kamer qe do te thote Hene.  Eshte quajtur keshtu pasi ndarja e henes eshte nje nder mrekullit e medha te profetit Muhammed a.s.

Allahu xh.sh thote:

“Momenti (ora) ( i katastrofes se pergjithshme) eshte afruar, e hena eshte çare (ne dysh).”  (El Kamer: 01)

Pasi kishte kaluar rreth 8 vite nga shpallja nje grup kurejshesh , nje nate vendosen te shkonin tek Profetit Muhammed a.s. ku i kerkuan: “Nese me te vertet je Pejgamber, ndaje Henen ne dysh apo gjysem, e nese e ben kete ne do te besojme.”

Enesi r.a. tregon: “Popilli i Mekes i kerkoi Profetit Muhammed a.s. t’u tregonte atyre nje mrekulli. kesht ai u tregoi atyre mrekullin e çarjes se henes ne dysh.” (Buhari, 4867)

Ata nate hene ishte e plot dhe shume rezatuese. Pas kembeguljes se tyre per te treguar nje mrekulli, Profeti Muhammed a.s. luti Allahun xh.sh. qe tia mundesonte kete mrekulli dhe pas kesaj Profeti Muhammed a.s. u ngrit ne kemb dhe doren e tij ia drejtoj henes e cila filloj te ndahet ne dy pjese.
Duke menduar se kerkesa e tyre ishte e pa realizueshme, jobesimtaret thane: Kjo eshte magji.

Allahu xh.sh thote: 

“Po ata (idhujtaret) edhe nese e shohin ndonje argument (mrekulli) zbrapsen e thone: Kjo eshte magji e vazhdueshme.” (El Kamer, 02)

Mirepo kete mrekulli nuk e shikuan vetem ky grup njerezish po edhe te tjeret. Keshtuqe gjysma e henes kaloj malin Saffa e gjysma tjeter ne malin Kaikan.

Keshtu Ebu Xhehli tha: Ai nuk mund ti bej magji te gjitheve, e te presim kur te vijne njerezit e tjere (Albadaih) nese edhe ata e ka shikuar nje gje te tille. Kur erdhen edhe njerezit e tjere treguan te njejten gje. E pas kesaj ata idhujtaret thane: “Sa magji e madhe kjo e Muhammedit”. Pas kesaj Allahu xh.sh zbriti ajetet e sures El Kamer.

Pergatiti
Gezim KOPANI