Myslimani duhet te jete i sinqerte

Tregohet se nje dite profeti Muhammed a.s. po vizitonte tregun. Ai i afrohet nje tregtari i cili shiste grure. Muhammedi a.s. fut dore ne grumbullin e grurit ku ndjen lageshti, dhe Muhammedi a.s. pyet:
Cfare eshte kjo lageshti?
Tregtari i thote: E lagu shiu , o i Derguari i Allahut !
Muhammedi a.s. tha:
Atehere pse nuk e ke nxjerr pjesen e lagur qe ta shikonje te gjithe?
Dhe Profeti a.s. vazhdoi duke i thene:
Kush genjen, nuk eshte prej nesh (nga ndjekesit e mij)!
(Muslim, iman)

Mbi moralin dhe pastertin e tregtis profeti Muhammed a.s. ka treguar shembullin e dy personave. Ai tregon:
“Nje njeri nga ata qe kane jetuar para jush, belu nga nje person nje toke fitimpruese. Mevon ai nen toke gjeti nje qyp me flori. E mori qypin dhe shkoi tek personi nga i cili kishte blere token dhe i thote:
Merri florinte! Une nga ti kam blere token dhe jo florinjte!
Shitesi i tokes e kundershtoi duke i thene:
Une ta shita token dhe gjithcka qe ajo kishte!
Ngase nuk u moren vesh, kerkuan ndihmen e nje personi te trete, i cili pasi degjoj per ngjarjen pyet:
A keni femije?
Njeri nga ata tha se kishte nje djal, e tjeteri nje vajze.
Atehere u tha:
Atehere me keto florinje martoni femijet tuaj , dhe shperndarni sadaka.”
(Buhari,  etj)

Pergatiti
Gezim KOPANI
Shenim: Per te lexuar me shume thenie (hadithe) kliko ketu: http://gezimkopani.com/category/hadithe/