Myslimanja qe kujdeset per femijet, por qe nga ana tjeter behet shkencetare

Fatma al Zahra

Ndyshe nga grat e tjera Fatma alZahra edhe pse nene qe kujdesej gjate dite per rritjen e femijeve, ajo gjate nates studionte shkences pikerisht shkencen e nanofizikes duke ndjekur keshtu Universitetin Teknik te Danimarkes. Ajo zhvilloi nje sensor qe mund te zbuloje infeksionet bakteriale para se ato te shkaterrojne sistemin imunitar. Nje gje e till ndihmon njerezit qe kan probleme te lindura me imunitetin, te cilet gjithe jeten e tyre kan luftuar me bakteret, lufte e cila shpesh here perfundon ne moshen e tyre re. Tashme Fatma alZahra e perkushtuar per zbulimin e nje pajisjeje me efikase se ato tradicionale qe gjenden ne laborator, ajo shpiku pajisjen qe tashme mban patenten te quajtur PreDiagnose. Revista Forbs e radhiti 29 vjecaren Fatma alZahra ne listen e personave me te suksesshme te vitit 2018. Ne saj te zbulimit me te madh sa i perket fushes se imunologjise dhe rezistences se baktereve.Zbulimi i saj pershkruhet si nje mjet i cili dekodon kumunikimin e baktereve dhe percakton me saktesi rezistencen e antibiotikeve. Te

Duke qenë e përkushtuar për zbulimin e një pajisjeje më efikase se ato tradicionalet që gjenden në laborator, ajo shpiku mjetin tashmë të patentuar, PreDiagnose.

Revista Forbes e radhiti Fatiman, 29-vjecare, në listën e personave më të suksesshëm të vitit 2018, në sajë të zbulimit më të madh sa i përket fushës së imunologjisë dhe rezistencës së baktereve.
Zbulimi i saj përshkruhet si një “mjet i cili dekodon komunikimin e baktereve” dhe përcakton me saktësi rezistencën e antibiotikëve.
Fatma al Zahra jeton ne Danimarke , eshte e martuar dhe ka dy vajza.

Pergatiti
Gezim KOPANI