Fieri, qytet muslimanesh

Kahreman Pashë Vrioni e themeloi qytetin e Fierit në vitet 1860 të shekullit XIX. I biri, Omer beu, përvijoi punën duke e rindërtuar dhe rregulluar sipas një plani modern më 1877. Edith Durham, e cila e vizitoi Fierin në vitin 1904, ka lënë këtë dëshmi:
“Fieri është një fshat i vogël, pronë e një beu me shumë iniciativë, i cili ka ndërmend ta kthejë në një qendër tregtare. Ai ka rindërtuar pazarin, ka ngritur godina solide prej guri me një arkitekturë çuditërisht moderne”. (E. Durham, Brenga e Ballkanit, Tiranë 1990, fq. 72).

Marr nga llogaria e Prof. Nexhat Ibrahimi ne fb