Piktura e cila tregon drejtimin e Egjiptit nga Shqiptaret

Piktur e Mehmet Ali Pasha teksa zhvillohej nje mbledhje. Piktura i perket kohes 13 maj 1805.

Behet fjale per mbretin Mehmet Ali Pasha i lindur ne qytetin e Kavalas qe ndodhet ne lindje te qytetit te Selanikut. Ai vjen prej nje falije tregataresh(1) me origjine nga qyteti i Korçes. Babai i tij (Ibrahim Aga ndersa nena Zejnep) ka qene oficer ushtarak dhe qe siguronte rrugen e Kavales.

Mehmet Ali Pasha (4 mars 1769 – 2 gusht 1849)

 

Kur Mehmet Ali Pasha(2) arrin ne Egjipt rreth vitit 1801 u vendos nga perandoria Osman Vali i Eljetit te Egjiptit. Ai ndertoi dinastin e tij ne Egjip e cila zgjeti si mbreteri deri ne vitin 1952. Mehmet Ali Pasha njihet si themeluesi modern i Egjiptit. Mbreteria e themeliuar nga Mehmet Ali Pasha u drejtua edhe nga disa shqiptaret te tjere si Ismail Pasha, Mbreti Fuad etj.(3)

 

_______
1. Per nje kohe te shkurter edhe Mehmet Ali eshte marr me tregti sidomos ne Çameri per shkak se babai i tij vdiq duke e lene ate jetim nje moshe fare te re.
2. Mehmet Ali Pasha njohet edhe me emrin Muhamed Ali
3. Ky eshte nje pershkrim i shkurter ne lidhje me mbreterimin e Shqiptareve ne Egjipt

Pergatiti
Gezim KOPANI