I moshuari, buka dhe gjykatesi

Ne nje nga shtet e Amerikes, nje burre i moshuar u çua para trupit gjykues, per shkak se kishte vjedhur nje buke. I moshuari e prano padine e ngritur ndaj tij dhe as qe u orvat ta mohonte. Me ne fund, ai e jushtikoi aktin me fjalet: “Me ngrinin zorret nga uria, prandaj e zgjata doren dhe mora buken.”
Gjykatesi u ngrit ne kembe dhe tha: “Ti e pranon qe ke vjedhur dhe une te denoj me nje gjobe prej dhjete dollaresh. E meqe e di se nuk ke me cfare ta paguash gjoben, sepse ti nuk ke asnje kothere buke per te ngrene, e jo me dhjete dollare, do e paguaj une ne vendin tend.”
Te pranishmit heshten, nderkohe qe gjykatesi u ngrit, nxori nje dhjete dollaresh dhe kerkoj qe ta depozitohej ne vend te te akuzuarit.
Mandej gjykatesi iu kthye te pranishmeve, te cileve u tha:
“Edhe ju jeni te detyruar te paguni nga dhjete dollare, sepse jetoni nje nje vend ku nje i varfer detyrohet te vjedhe per t’u ushqyer.”
Ne fund te seaces u mblodhen 480 dollare, te cilat gjykatesi ia dha te moshuarit.

Pergatiti
Gezim KOPANI