Historia e Xhamise se Iljaz Bej Mirahori-Korçe

Xhamia e Mirahorit ose Iljaz Bej Mirahori

Xhamia e Iljaz Bej Mirahori eshte ndertuar rreth vitit 1496. Nje e dhene tjeter thuhet se Xhamia e Mirahorit ne Korce eshte ndertuar ne vitin 1465.(1) Emri i saj vjen prej Iljaz Beut(2) i cili njihet si themeluesi i Korces.(3) Edhe pse Iljaz Beu Mirahori gezonte respekt ne Stamboll por edhe kushte vendosi qe te kthehet ne vendlindje. Me tu kthyer ai filloj te kerkoj ustallar per ndertim , dhe keto ai i gjeti duke filluar nga fshati Gjorixh dhe Peskepi, Tresk, Katund etj. Pasi gjeti ustallaret Iljaz Beu filloj punen per ndertimin e xhamise ne te cilen punuan mysliman dhe jo vetem.
Thuhet se ndertimi i xhamise ka filluar ne vitin 1484. Nga brenda xhamia u zbukurua me shkrime Kur’anore. Xhamia u ndertua me kupole (kube)(4) e cila ishte e veshur me plumb, po ashtu mbi porten hyrse ajo kishte te ndertuar mafilin. Minaraja e xhamise(5) u ndertua me gure. Afer xhamis u ndertua edhe Imarati (6) ndersa perball xhamise Iljaz Bej Mirahori ndertoj Mejtepin(ose Medresen) ku mesonin djem e vajza. Ne hyrje te xhamise u shkruajt: “Ndertuesi i kesaj vepre te dobishme eshte Iljaz Bej Mirahori…
Pas ndertimit te xhamis Iljaz Beu filloj te ndertoj qytetin e Korces duke filluar me ndertimin e Pazarit te Korces. Shteti Shqiptare ne vitin 1948 e shpall Xhamin e Iljaz Bej Mirahorit Monument Kulture duke e specifikuar ate si nje objekt i vecante arkiteturore.(7)

Pergatiti
Gezim KOPANI

Xhamia Iljaz Bej Mirahori dhe Kulla e Sahatit Korce
Minarja e demtuar e Xhamise Iljaz Bej Mirahori

_______
1. Shiko Eqerem Bej Vlora (1465)
2. Iljaz Bej Mirahori = Thuhet sa Iljazi ka lindur ne fshatin Panarit. Per shkak te veprave dhe zgjurasise por edhe te trimeris ne vitin 1453 Sulltani i dha graden Bej e me me von e quajten Koxha (I madhi) Mirahori. Thuhet se disa ndertime ne Stamboll sic eshte ajo e “Jedi Kule” mbajne firmen e tij. Edhe pse Iljaz Beu gezonte respekt dhe te mira ai ju lut Sulltan Bajazitit te dyte qe te kthehej ne vendlindje. Thuhet se kur Sulltani e pyeti per arsyen e largimit, Iljaz Bej Mirahohir kishte thene: “Do kthehem ne vendin tim qe te ndertoj nje qytet te bukur.” Thuhet se Sulltani pasi i dhe leje i dhuroj disa te holla por edhe disa prona (mulk). Sipas Sami Frasheri tek “Kamus ul-alam” Iljaz Bej Mirahori ishte mesuesi i perferuar i Sulltan Bajazitit te dyte. Madje thuhet se gruja e pare e Iljaz Bej Mirahorit ishte vajza e Sulltan Bajazitit II.
3.Thuhet se nga ketu e ka prejardhjen Korça.
4.Thuhet se Xhamia e Mirahorit eshte e para xhami e ndertuar me kupol (kube) ne trojet Shqiptare
5.Minarja e Xhamise se Iljaz Bej Mirahorit u demtua ne vitin 1917 sipasoj e nje bombardimi.
6.Imarat eshte vend ku shperndahet ushqim.
7.Sipas vendimit nr.586.

 

V/O: Nese deshironi te lexoni me shume mbi historin ju ftojme te klikoni ne kete: http://gezimkopani.com/category/histori/