Emine, nena e profetit Muhammed a.s.

Emineja ishte vajza e Vehebit te Menafit. Sipas deshmive te Ibni Is’hakut ne kohen e Emines ajo ka qene vjaza me e mir ne fis si dhe ne prestigj.
Nje dite Vehebi shkon ne shtepi, sapo hyri i tha te shoqes dhe vajzes se vete te dashur: I pari i beni Hasim, Abdylmutalibi ka ardh per te kerkuar Emineja per djalin e tij , Abdullahun.” Nena e emocionuar perqafon te bijen dhe ajo pushoi ne gjoksin e saj duke enderruar se do te behej gruaja e atij djali te ri e te njohur, prej familjes me te dashur ne Mekke. U be martesa e gezimi zgjati tre dite e tre net sipas zakoneve qe kan pasur ne ate kohe. Mbas pak diten ne nje jete te kendshme dhe kur u duke se Emineja po prej femije, i tha Abdullahut se i duhet te punoj, te dilte per tregti sepse kjo ishte puna e tij. U largua burri nga Mekkeja dhe Emineja qendroj ne shtepi, ne dhomen e saj. Shume rradhe dilte nga shtepia. Sipas kujtimeve te Profetit Muhammed a.s nena e tij i ka thene: “Nuk mesova se jam shtatezene dhe nuk pata veshtirsite qe ka gruaja ne ditet e para, mirepo dallova se nuk isha me shendet sic jane grat. Nje nate , si ne gjume me erdhi dikush e me tha: Se jame shtatzene  dhe se femija yt do jet Zoteria e ketij populli, i derguar. Ajo dite ishte e hene.”(Ujumul ether)
U kthye karvani i tregtareve prej Sirise por me to nuk ishte Abdullahu. Kur erdhi Abdul Mutalibi (babai i burrit te saj)njoftoj se Abdullahu eshte kthyer per ne Medinie tek daja e tij. Mbas pak kohe erdhi lajmi i hidhur se Abdullahu kishte vdekur ne Medine dhe atij i kishin bere varrimin. Abdullahu vdej ne moshen 25 vjecare. Ne muajin e nente te shtatzanish Abdulmutalibi (babai i burrit) i kerkon Emines qe te largohen nga Mekeja pasi Ebrehja ishte nisur per te prish Qaben. Ne fakt ushtria e mbretit persian Ebrehes u shkaterrua pa pasur mundesi ti bente gje Qabes dhe se Ebrehja vdiq gjate kthimit ne Jemen. Pas kesaj apo ate dite Emineja lindi djalin e saj Profetin Muhammed a.s. Amineja ka thene: “Kur doli ai femije , shikova nje drite te madhe e cila ndriçoi banesat (pallatet e Basras ne Sham)“. Emineja lindi me 12 Rebiul evvel 571. Kur zbardhi drita ishte e bashkuar familja e nder ti edhe gjyshin e tij, i cili kur shikoj nipin u gezua pasi u shtua me nje pasardhes dhe i vendosi emrin Muhammed (d.m.th i Lavderuar). Me pas e mori me vete ne Qabe ku u lut per te. Kur Muhammedi a.s. ishte 6 vjec Emineja e shoqeruar me Ummu Ejmen mori djalin dhe u nis per ne Medine ku djali u njoh me dajallaret, me shok etj ndersa nena e tij Emineja u ngushullonte duke vizituar varrin e bashkeshortit te saj, Abdullahut. Pas gjasht muaj moren rrugen e kthimit. Ne mesin e rruges ne afersi te fshatit Elev, Emineja semuret ku edhe vdiq. Umu Ejmeni sebashku me Muhammedin a.s. e varrosen Eminen. Kur Muhammedi a.s. u rrit e vizitonte shpesh here varrin e nenes por edhe edhe te babait te tij.