Shtepia e Zogjve ne arkitekturen osmane

Kus Evi (Shtepia e zogjve)

A e dini se gjate perandorise Osmane i eshte kushtuar kujdes i vecante shpendeve dhe kafsheve? Per shkak te besimit islam arkitetktet dhe inxhinierat osman plotesuan kerkesen e besimtareve dhe jo vetem per te ndertuar shtepit e zogjve. Keshtu gjate ndertimit te xhamive arkitektet dhe inxhinieret ne fasaden e jashtme te xhamive filluan te ndertojne shtepit e zogjve. Muslimanet qe kryenin faljen e namazit ushqenin zogj te ndryshem si: dallendyshe, pellumba, lejlek etj. Ashtu sikurse xhamis arkitetket i koshtonin rendesi “Shtepis se zogjve”. Kete e dallojme sidomos ne xhamit e qytetit te Stambillit(1),  Burses etj. Shtepit e zogjve ndertoheshin ne fasadat e; Medreseve, Haneve etj. Madheshtor  jane ; shtepia e Zogjve te quajtura “Tas Han” ne Laleli , ne Emononu, xhamia Ejup etj. Ne qytetin e Burses tek lagjia “Gurabahane Laklakan”, ne qytetin e Kajserit etj. Edhe ne ditet e sotme mund te shikohen shtepit e vjetra te zogjve duke ndikuar jo pak tek turistet e shumte.

Pergatiti
Gezim KOPANI

_______
1. Ne Stamboll tek ura Buyukçekmeçe ndodhen shtepit me te vjetra te zogjve te cilat jane ndertuar ne shekullin e 17 – te, po ashtu dhe tek xhamia Eminonu Yeni Valide. Shtepia te zogjve ka ne Uskudar tek xhamia Ayazma (viti 1760) xhamia Selimije Uskudar, ne xhamin Ejup (viti 1800), ne Laleli tek mauzeleuni i Sulltan Selimit III-te, ne Bejazit tek Medreseja Sejjid Hasan Pasha (viti 1745), ne Taksim (viti 1732) etj.