Xhamia me e vjeter ne Ballkan – 1380

Xhamia ne fjale eshte ndertuar ne vitin 1380 ne fshatin Tabanoc ne verilindje te Maqedonise se Veriut dhe Serbis. Xhamia eshte ndertuar nga Kaçanikli Mehmet Pasha (Goxha Mehmet Bej). Ka qe thone se: “xhamia eshte ndertuar nga tregtaret arab te cilet kur kalonin pushonin ne Tabanoc. Ne kete kohe fshatrat si Presheve, Tabanoci ishin qendra banimi qe lidhnin lindjen e perendim. Sipas vakë nameve te vitit 1586 ne kete vend ku kalon edhe nje lum u ndertuan dy mullinje dhe nje ferme. Ne kete kohe eshte diskutu rreth kohes se kur mund te jete ndertuar xhamia, dhe u la se ajo eshte ndertuar nga djali i Koxha Sinan Pashes, pra Mehmet Beu , mu ashtu sic edhe xhamia ka emrin.
Per historin dhe kush e ka ndertuar  ka shkruar edhe historiani Michel Kill. Xhamia ka pamje arkiteturore mjaft te mbukur , me minare dhe kupole.

Pergatiti
Gezim KOPANI

Blogu personal: https://gezimkopani.blogspot.com/