Nene Gjakovare qe nderroj jete ne rruget e Pukes

Varri i Shemsie Fierza/ Fotografi e bere nga Gezim Kopani (viti 2019)

Qe ne kohe te vjetra (lashta) rrethi i Pukes eshte pershkruar nga rruge shume te rendesishme, ku njera nga ato ka qene “Rruga e madhe” apo e njohur edhe me emrat “Rruga e Gjakoves, Rruga e Prizrenit apo Rruga e madhe si dhe Rruga e Madhe (Udhe Madhe)” qe lidhnin Shkodren me Kosoven.

Nder vendet e tjera te rrethit Puke kjo rruge kalonte ne fshatin Kabash dhe ne Puke.

Keshtu, tregohet se shume vite me pare, rreth vitit 1915 kishte qene nje falije nga Gjakova me mbiemrin Firza e cilia kishte nisur udhetimin ose nga Gjakova per ne Shkoder ose nga Shkodra per ne Gjakove. Shemsija , nusja e kesaj familje sebashku me bashkeshortin e saj ishin pjese e ketij udhetimi, mirepo Shemsija kishte qene shtatzene, dhe per shkak te udhetimit te lodhshem, diku afer fshatit Kabash, apo Bushat e kapin dhimbjet dhe u detyruan te ndalojne. Gjate lindjes , per shkak te lodhjes dhe kushteve Shemsij vdes bashke me femijen. Ashtu ne dhimje bashkeshorti e te tjeret kerkuan ta varronin, por afer nuk dalluan varreza myslimane derisa arriten ne fshatin Dedaj te Pukes. Aty afer rruges gjeten varrezat myslimane, dhe te ndihmuar edhe nga banoret e ketij fshati kryen ritet islame dhe varrosjen e dy xhenazeve. Vite me vone, nje perfaqesues i familjes Firza kthehen ne fshatin Dedaj ku takohen me familjen Hadroj , dhe ne bisede e siper i kerkon qe kjo familje ti bej nje nder duke ndertuar shenjen e varrit te Shemsijes, dhe ne faket ketu ndodhe. Rreth vitit 1970 familja Hadroj ndertoj me beton shenjen perkujtimore te varrit te Shemsie Fierza , nga Gjakova, lindur ne vitin 1936 dhe vdekur zonen e Pukes ne vitin 1915. Edhe sot varri i Shemsijes dhe femijes se saj ndodhet ne fshatin Dedaj te Pukes.

Pergatiti

Gezim Kopani