Shkollat e rrethit Puke ne vitin 1938

Shkolla e Iballes 1938

Sipas emertimeve te Prefektures se Qarkut Shkoder te vitit 1938 rrethi i Pukes kishte 8 shkolla fillore  te cilat ishte:

-Shkolla fillore Qender (Puke) me mesues Hoxha i Pukes
-Shkolla fillore Kabash (1)
-Shkolla fillore Qerret
-Shkolla fillore Mal i Zi
-Shkolla fillore Iballe (2)
-Shkolla fillore Qelez
-Shkolla fillore Dardhe
-Shkolla fillore Sakat

Sipas nje shkrimi te Prof.Dr. Njazi Kazazi kemi se: “…Perpjekjet per arsimin dhe hapje te shkollave shqipe ne zonen e Pukes kan qene te hershme. Per keto eshte shkruar ne shtypin shkencore, kryesisht nga studiues pukjane. Ne baze te te dhenave te deritanishme, ne tetor te vitit 1903 u hap e para shkolle shqipe ne kete treve, ne fshatin Iballe me mesues Kole Zezaj , i njohur per veprimtarin e tij te hershme arsimore, si themelues i shkolles se pare shqipe ne Dajç me 1901. Kola me origjine nga nje lagje e vogel e Pukes, Zezaj…”
Po ne kete shkrim te Prof.Dr.Njazi Kazazi kemi se:
Ne vitet 1920 Puka si nenprefektur bente pjese ne Prefekturen e Shkodres. Ne botimet e kohes (1920) paraqiten keto te dhena:
-Prefektura Shkoder ka 84 shkolla gjithsej me 3567 numer nxenesish.
-Nenprefektura e Pukes 5 shkolla fillore me 150 numer nxenesish.”

Sqarim: Shkolle e mesme e Pukes apo Gjimnazi i Pukes eshte hapur fillimisht tek shkolla 9-vjecare “Migjeni” Puke ne vitin 1963, per te kaluar tek godina aktuale ne vitin 1979.

Xhamia e fshatit Kabash – Puke

 

______
1. Per me shume kliko ketu:  http://gezimkopani.com/2019/07/09/mejtepi-i-kabashit/
2. Shkolla e fshatit Iballe eshte nder shkollat e para te hapura ne veriun e Shqiperise

Pergatiti
Gezim KOPANI