A e dini se ne Turqi ndodhet nje rrap (çinar) i cili njihet si pema e Profetit Musa a.s.

Rrapi (çinari) ne fshatin Hëdërbej te Turqis i cili pretendohet se eshte e kohes se Profetit Musa a.s.

A e dini se ne Turqi ndodhet nje rrap (çinar) i cili njihet si pema e Profetit Musa a.s.

Kjo peme respektohet nga banoret e qytetit te Hëdërbej (fshat i cili ndodhet rreth 40 km larg qytetit te Antakjas) si pema e Profetit Musa a.s. Banoret besojne se pema eshte e vjeter rreth 3 mije vjecare. Nga matjet e bera te dhenat e kesaj peme jane:  perimetri 20 m, lartesia 16.5, trupi 7.5, diametri i brendshem 5.40 etj. Kjo peme mbrohet nga shteti truk dhe eshte monument kulture. Si pasoj e fames dhe legjendes kjo peme eshte kthyer si atraksion turistik duke i sjell te ardhura fshatit Hëdërbej. Pema ne fjale eshte e njohur ne turqi ku qindra persona e vizitojne ate cdo vit per te bere fotografi etj. Berja e fotografive eshte kthyer tradite tashme per te gjithe çiftet e reja te cilet bejne set fotografish me rastin e marteses se tyre.

Fotografi e vjeter e Pemes e cila mendohet se eshte e kohes se Profetit Musa a.s.

Sipas banoreve apo sipas legjendes thuhet se Profeti Musa a.s. do takohej me Hizrin a.s. ne vendin e quajtur Saman Dag. Ata u nisen per tu ngjirtur ne mal pikerisht ne fshatin Hëdërbej. Musai a.s. ishte shum i etur, dhe ndalon tek pema per te pire uje. Vendos shkpin e tij aty dhe fillon te shuaj etjen dhe pas kesaj largohet. Pas nje kohe te shkurter u kujtua se kishte harruar shkopin dhe kthehet per ta marr. Kur kthehet shikon se shkopi i tij kishte filluar te leshoj rrenje e te behet si fidan. Thuhet se Musai a.s. habitet dhe pyet Hizrin a.s. i cili thuhet se i ka thene se kjo vjen per shkak te ujit abë hajat (uji i perjetesise).

Pergatiti
Gezim KOPANI