Namazi i Xhenazes pj.2

Fotografi e bere ne varrezat e fshatit Blerim-Sakat Puke

Qefini

Sipas fese Islame qefini eshte farz. Qefni ndahet ne tre pjese : 1. Qefini synet 2. Qefini i cili eshte i mjaftueshem dhe 3. Qefini sipas nevojes.

Ajo me te cilen myslimani duhet te percjell nje xhenaze eshte qefini i pare pra qefini synet. Qefini ndahet ne dy lloje: a). qefin per burra dhe b). qefin per gra

a).Qefini per burra

Qefini i burrave perbehet nga tre pjese:

1.Kemisha e gjate e cila eshte prej qafes deri tek kembet.
2.Carcafi i gjate prej kokes deri tek themra i cili quhet “izar”.
3.Carcafi i dyte qe eshte me i madhi qe quhet “lifafe”.
Carcafi i madh (lifafe) mbeshtjell gjithe trupin .Ai mbeshtjellet mbi koke dhe tek kembet.

b) Qefini i grave

Qefini i grave perbehet nga 5 pjese:

1.Kemisha e cila eshte prej qafes deri tek kembet.
2.Carcafi i gjate prej kokes deri tek themra “izar”
3.Carcafi i madh qe mbeshtjell turpin “lafifa”
4.Mbeshtjellsia e flokeve.
5.Fashoja e gjere sa tre pellembe e cila sherben per te mbeshtjell kraherorin . Kjo quhet “rub”.

-Si duhet te jete nje qefin ?

Qefini mund te jete i ngjyrave te ndryshme por Profeti Muhammed a.s. ka thene: “….mbeshtjellni xhenazet me qefin te bardhe..”(Buhari) Pra sipas synnetit te Profetit Muhammed a.s qefini me i pranuar eshte qefini i bardhe.
Qefini mund te jete prej liri, leshi, pambuku.

-Si mbeshtjellet xhenazja?

Fillimish perpara se te levizim xhenazen bejme shtrirjen e carcafit te madh “lafifan” me pas vendosim xhenazen ku menjehere e mbeshtjellim me carcafin i cili eshte prej kokes deri tek kembet, me pas veshim kemishen duke mbeshtjell nga ana e djathte e duke perfunduar ne anen e majte. Qefini nuk ka as mang,as te qepme as tekel thjeshte eshte cope. Per femra mbasi te kemi mbeshtjell me carcafin i cili eshte i gjate nga koka deri tek kembet shtrim floket mbi kraheror e me pas i mbeshtjellim ati pastaj mbeshtjellim kraherorin dhe me pas vjen mbeshtjellja e pergjithshme.

-Namazi i te vdekurit

Namazi i xhenazes quhet namaz “kifaje” dmth nese e fal nje pjese namazin e xhenazes pjesa tjeter qe nuk e ka fal eshte e lare nga pjesa qe e ka fale namazin e xhanazes.
Menyra e namazit
Namazi i xhenazes nuk ka ruku dhe as sexhde.Namazi xhenazes nuk ka kohe te caktuar.Mund te falet pas nje dite,dy,madje edhe pas nje muaji. Ai falet me imam, ne namazin e xhenazes nuk marrin pjese grate.Namazi i xhenazes i falet edhe femijeve. Muhammedi a.s. thoshte: “Femijes i falet namazi i xhenazes.”.
Nuk falet namazi i xhenazes ai qe ben vetvrasje ose qe vjedh pren e luftes.
Xhenazja duhet te jete para imamit e pas imamit te jete xhemati.Xhenazja duhet te jete mysliman,te jene respektuar rregullat e permendura deri tani.Namazi i xhenazes falet keshtu:

-Imami qendron drejt kraherorit te vdekurit, xhenazja duhet te kete anene e djathte nga Qabja.
-Jepen kater tekbire qe jane: Tekbiri hyrse, behet shtesa tek “subhaneke , qe eshte… ve xhene theni uke..”me pas Jepet tekbir dhe lexohet El-Fatiha, madherohet Allahu sure tekbir  dhe salavat, tekbir dhe lutja per te vdekurin. Me pas jep selam ne anen e djathte duke e leshuar doren e djathe poshte dhe jep selam ne anen e majte duke e leshuar doren e majte poshte. Ne kete lloj menyre eshte plotesuar namazi i Xhenazes.
Nga Avf ibn Malik kemi kete dua qe Profeti Muhammed a.s thoshte:
All-llahummegfir lehu, verhamhu ve afih, ve afu anhu, ve ekrim nezlehu, ve ves’sta med’helehu, vegsilhu, bilmai veth’thelxhi, vel berdi, ve nekihil minelha taja kema junekketh theubul ebjadu mineddenes vebdilhu daren hajren min darihi ve ehlen hajren min ehlihi, vezev xhen hajren min zevzhihi ve ed’hil hul xhennete ve eid’hu min adhabil kabri ve adhabin nari.

Muhammedi a.s. udheronte duke thene: “Duaja per te vdekurin duhet te jete e sinqerte.”

-Namazi i xhanazes Gijab (ne munges)

Ne raste te vecante namazi i xhenases mund te falet edhe ne munges, Keshtu ne muajin rexhep me kthimin nga Tabuku kishte vdekur mbreti i Habeshit, ate dite Muhammedi a.s. tha: “Faleni namazin e xhenases se vellait tuaj qe ka vdekur ne vend te larget! Shoket pyeten: Kush eshte ai? Muhammedi a.s. tha: Eshte mbreti Ashama! Sot robi i devotshem i Allahut vdiq! Kerkoni meshire nga Ai per vellain tuaj! Pastaj i falni namazin (gijab) e xhenazes.” (Muslim, xhenaiz, Ahmedi)

Pergatiti:
Gezim Kopani

 

Per te lexuar pj.1 kliko ketu: http://gezimkopani.com/2019/11/05/namazi-i-xhenazes-pj-1/