Bogë – Shqipëri dhe Qafa e Thorës

Bogë-Shqiperi (Albania)

Fshati Bogë ndodhet ne Qarkun e Shkodres, pikerisht ne zonen e Malesis se Madhe. Sipas te dhenava thuhet se Boga eshte shume vjeter (vendbanim Ilir) etj.
Sipas regjistrave Osman te vitit 1485 Boga eshte regjistruar me dy shtepi. Me vone Boga permendet si nje nder kater Bajraket e Kelmendit.
Boga ndodhet rreth 37 km larg nga Kopliku dhe eshte e vendosur ne nje lartesi prej 900 m mbi nivelin e detit. Thuhet se emri Boge eshte emri i djaltit te dyte te Kelmendit. Boga rrethohet nga male shume te larta ku permend:
Malet e Cardakut: 2250 m mbi nivelin e detit.
Malet e Rabes: 2222 m mbi nivelin e detit.
Me pas jane malet: Maja e Shtegut (2083 m), RadohinaArapiMali i PultinesMali i DragomiritMali i Bridashes (2187 m), Qafa e Thores qe eshe 1720 m mbi nivelin e detit.
Kjo zene eshte e pasur e shume shpella si: Shpella e: Shpella e HusitPuciShpella e ZanavaGjek Markut etj.
Fotografi: Gezim Kopani

Pergatiti
Gezim KOPANI
Qafa e Thores
Qafa e Thores