Ura e Terzive – Gjakovë

Ura Terzive - Gjakove

Ura e Terzive eshte ndertuar ne prejudhen Osmane mbi lumin Erenik prane fshatit Bishtazhin i cili ndodhet rreth 7 km larg qytetit te Gjakoves. Nuk dihet saktesisht koha se kur eshte ndertuar ura,  por ka te dhena te cilat thone se ajo eshte ndertuar rreth vitit 1730.
Ura mbart vlera te medha arkitektonike dhe historike. Ura ka 11 harqe te madhesive te ndryshme si dhe 10 qemer (dritare). Ura eshte e gjare 193 m dhe e gjere 5 m.
Sipas te dhenave Ura e Terzive u ndertuar nga Esnafet (tregtar) e Terzive te Gjakoves te cilet ishin rrobaqepes dhe asokohe ato njiheshin si “terzitë“.
Mendohet se ndertimi i ures zgjati rreth 10 vite . Ura lidhi si asnje here me pare Gjakoven me Prizrenin  dhe Shkupin ku Esnafet Terzi shisnin punimet e tyre. Ndertimi i ures lehtesoj si asnje here me pare rrugen e udhetareve dhe tregtareve. Ura eshte ne listen e Monumeteve te Kultures se Republikes se Kosoves.

Pergatiti
Gezim Kopani
Ne uren e Terzive – Gjakove