Cila eshte xhamia e pare ne toke?

Xhamia e pare (Mesxhidi Xhuma)

Gjate emigrimit nga Meka per ne Medine Pejgamberi Muhammed a.s. vendosi te pres Aliun r.a. bashke me disa mysliman te tjere te cilet po vinin par tyre nga Meka ne menyre qe te hynin baashke ne Medine. Me date 24 shtator (e xhuma) 622 h, Pejgamberi Muhammed a.s. bashme ke myslimanet qe e shoqeronin u nisen drejte Jethribit (Medines). Gjate rruges ne luginen Ranuna i ze koha e namazit te xhumas. Muhammedi a.s. viziton me kete rast fisin Selim b. Avf dhe ketu mban hytben dhe fal xhuman per here te pare. Me vone , ne ate vend u ndertua xhamia e njohur si “Mexhdii Xhuma” (xhamia e xhumas). Kjo xhami u ndertua per te mbajtur gjalle kujtimin e faljes se pare te namazit te xhumas ne boten islame. Xhamia njihet edhe me emrin “Mexhidi Atike” (xhamia e lugines). Xhamia eshte 350 metra larg xhamise se Kuba. Xhama u ndertua per here te pare ne kohen e Omer bin Abdulazizit i cili ne ate kohe ishte guvernator ne Medine. Me pas ajo u rindertuar perseri nga Sulltan Bajaziti II-te. Ne afersi te mihrabit u be i dallueshem vendi ku Muhammedi a.s. kishte falur namazin. Me pas ka pasur edhe disa ndryshime te vogla per te ardhur ne vitin 1992 ku u prish dhe u ndertua nga fillimi.